Hacosi

Huurprijzen 2021

Eind december 2020  kregen al onze huurders hun nieuwe huurprijs 2021 in de brievenbus.

In tegenstelling tot 2020 is er nu niet veel veranderd aan de huurprijsberekening.

Je huishuur bestaat uit de reële huishuur en de voorschotten huurlasten die je betaalt.
De reële huurprijs bepalen we door een wettelijk bepaalde formule.
 

Reële huurprijs
= 1/55ste inkomen – patrimoniumkorting  – gezinskorting + energiecorrectie

Reële huurprijs

1/55ste van je inkomen

Wie sociaal wil huren, mag maximum een bepaald inkomen hebben.
Anders krijg je geen sociale woning. Huur je wel al een sociale woning, maar is je inkomen hoger dan het maximum? Dan betaal je iets meer huur.

Dit zijn de grenzen in 2021 (het is je netto belastbaar inkomen):

Grenzen 2021
Alleenstaande € 25 557
Alleenstaande met een handicap € 27 698
Gezin € 38 335
Extra per persoon ten laste € 2 143

Is je inkomen lager dan de inkomensgrens?
Dan passen we nog steeds 1/55ste van je inkomen toe. Voor wie een bepaald percentage meer verdient dan de inkomensgrenzen zijn er andere regels. Hierdoor stijgt normaal de huurprijs.

 • Verdien je tussen de 100 en de 124% van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/54ste van het inkomen.
 • Verdien je tussen de 125 en de 149% van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/53ste van het inkomen.
 • Verdien je 150% of meer van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/52ste van het inkomen.

 

Je inkomen

We kijken naar alle meerderjarige gezinsleden die een inkomen hebben. Ouders, kinderen waarvoor je geen kinderbijslag meer krijgt, inwonende grootouders … Alle inkomens tellen we mee. Een inkomen dat kan zijn loon door werken, een pensioen, een uitkering, een inkomensvervangende tegemoetkoming … Al die inkomens tellen we op. Wij hebben voor de huurprijzen van 2021 gekeken naar inkomens van 2018, want dat inkomen hebben we digitaal ontvangen van het Ministerie Van Financiën. Deze inkomsten worden eveneens geïndexeerd.

Indien we geen gegevens ontvangen hadden, werd je recentste inkomen (september 2020 tot en met november 2020) opgevraagd.

Goed om weten

 1. Is er iemand van je familie (1ste ,2de of 3de graad) erkend voor een ernstige handicap? Heeft die persoon een inkomen? Dan is daar een vrijstelling op van maximum 11.510,61 euro. Dat betekent dat we dat bedrag aftrekken van het inkomen, dat telt niet mee voor de huurprijsbepaling.
 2. Is je inkomen lager dan het leefloon? Dan verhogen we dat niet meer tot het leefloon, we berekenen je huishuur op je echte inkomen.

Een paar voorbeelden:          

 1. Je gezin bestaat uit man, vrouw, een zoon van 12 jaar en een werkende dochter van 23 jaar. We tellen de inkomens van mama, papa en de werkende dochter samen.
 2. Je gezin bestaat uit man, vrouw, een zoon van 12 jaar en de grootmoeder. We tellen de inkomens van de man, vrouw en grootmoeder samen.
 3. Je hebt een zoon van 20 jaar die nog studeert en vakantiewerk doet. Daarvoor krijg je nog kindergeld, zijn inkomen van het vakantiewerk telt dus niet mee.

 

De patrimoniumkorting

Je huurprijs hangt af van de marktwaarde van je woning. Dat is de prijs die je voor een gelijkwaardige woning op de private huurmarkt zou betalen. Om de marktwaarde te berekenen, is er sinds 2020 een standaard tool die alle maatschappijen moeten gebruiken, de huurschatter. Die kijkt naar 17 onderdelen van je woning (ligging, grootte, verwarmingstype, aanwezigheid parking, terras …). Op basis daarvan berekent de huurschatter automatisch de marktwaarde.

Die marktwaarde is belangrijk om de grenzen van je huurprijs te berekenen. Maar vooral voor de patrimoniumkorting is die heel belangrijk. De marktwaarde van je woning staat op je berekeningsnota.
 

Hoeveel kan de patrimoniumkorting zijn?

 • Is de marktwaarde van je woning lager dan of gelijk aan 286 euro? Dan is je korting 146 euro.
 • Is de marktwaarde van je woning gelijk aan of hoger dan 743 euro? Dan is de korting 0 euro.
 • Voor alle marktwaarden tussen 286 en 743 euro passen we een formule toe.

Goed om weten: je reële huurprijs kan nooit hoger zijn dan de marktwaarde.

 

Gezinskorting

Voor elke persoon ten laste krijg je een korting, 19 euro per maand.

 • Heb je een kind ten laste met een handicap? Dan krijg je 2x gezinskorting, dus 38 euro.
 • Heb je co-ouderschap/bezoekregeling en woont het kind officieel niet bij jou? Dan krijg je 9,5 euro. Hiervoor moeten we wel een getekende verklaring hebben van beide ouders.
 • Ben jij of je partner voor meer dan 66% invalide (of 9 punten)? Dan krijg je gezinskorting.

Indien er een wijziging voordoet in aantal personen ten laste, zoals bijvoorbeeld geboorte, invaliditeit,… zal hiermee pas rekening worden gehouden vanaf 01 januari van het jaar volgend op afgifte van de nodige bewijsstukken. Tenzij er een tussentijdse huurherziening is door inkomstenwijziging.

 

De energiecorrectie

De energiecorrectie is nieuw sinds 2020. We passen die vanaf 2021 toe op onze meest energiezuinige gebouwen. Ongeveer 1/3de van onze huurders betaalt een kleine energiecorrectie.

Afhankelijk van waar je woont in een appartementsgebouw, is de correctie hoger of lager. Woon je in het midden van een gebouw, met buren langs alle kanten (boven, onder, links, rechts)? Dan betaal je minder, want je hebt minder voordeel van energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Woon je aan de buitenkant van een gebouw of onder het dak? Dan heb je wel veel meer voordeel van de renovatie/nieuwbouw. Want als het dak of de gevel slecht geïsoleerd waren, dan waren jouw kosten veel hoger dan wie in het midden woont. Daarom betaal je dan iets meer energiecorrectie.

 

Kan je huurprijs veranderen?

Ja, dat kan zeker.

 

 • Verlaat iemand met een inkomen je gezin? Dan kan je huishuur veranderen.
 • Gaat iemand met pensioen? Dan kan je huishuur veranderen.
 • Overlijdt een gezinslid? En heeft die persoon een inkomen? Dan verandert je huishuur.
 • Is je inkomen minstens 20% lager dan in 2018? En dat al minstens 3 maanden? Dan kan je huishuur dalen. Je bezorgt de nodige bewijsstukken van de laatste 3 volledige maanden van alle gezinsleden waarvan het inkomen in aanmerking wordt genomen bij de huurprijsberekening. Indien je recht hebt op een herziening dan is deze geldig voor 6 maanden!! Je moet zelf opnieuw de bewijsstukken voorleggen.

 

Het is ook mogelijk dat je geen herziening van de huurprijs kan genieten wanneer de huur al beperkt is tot de basishuur of opgetrokken werd naar de minimale huurprijs.

Mail ons alle bewijzen of maak een afspraak op ons kantoor om de documenten af te geven.

 

Komt er tijdens het jaar iemand bij jou wonen? 

Dan moet je eerst toestemming vragen aan cvba Wonen. Na een ‘OK’ van cvba Wonen, mag de persoon bijwonen. Je huishuur kan veranderen. Ook als iemand vertrekt moet je ons informeren.

 

Voorschotten huurlasten

Naast je huishuur betaal je ook huurlasten. Dit zijn kosten die ten laste zijn van de huurder. Voor alle woongelegenheden is dat de brandverzekering huuraansprakelijkheid. Daarnaast kan het zijn dat je betaald voor het onderhoud van de centrale verwarming, de groenzones…

Voor appartementen komen daar de kosten van de gemeenschappelijke delen bij zoals bijvoorbeeld de kosten voor het poetsen en onderhoud van de gangen, het water, energie (als het gemeenschappelijk is), onderhoud van de lift …

 

Wanneer betalen?

Je moet altijd voor de 10de van de maand betalen.
Dat doe je op één van onderstaande bankrekeningnummers.

 

Belfius IBAN: BE85 0960 0954 3306 BIC: GKCCBEBB
BNP Paribas IBAN: BE20 0010 6751 0056 BIC: GEBABEBB
ING IBAN: BE09 3900 5525 1457 BIC: BBRUBEBB
KBC IBAN: BE60 4492 7707 0170 BIC: KREDBEBB

 

Het is belangrijk dat je bij de betaling van je huur steeds je gestructureerde mededeling (+++000/0000/00000+++) vermeldt.

Elke huurder heeft een eigen mededeling zodat iedere betaling correct kan toegewezen worden aan de huurder.

 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust met ons contact op. Wij helpen je graag verder.

cvba Wonen
Marcel Mollelaan 17
9060 Zelzate

Telefoon:            09 344 54 59
Fax          :          09 344 98 54
E-mail   :             info@cvbawonen.be

Openingsuren:

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

08u30 - 11u30

08u30 - 11u30

08u30 -11u30

08u30 - 11u30

08u30-11u30

Gesloten

13u30 – 16u30

Gesloten

Gesloten

Gesloten

 

 

Wenst u op een ander tijdstip te komen, maak dan een afspraak op het nummer 09 344 54 59 of stuur een mail naar info@cvbawonen.be