Hacosi

Op weg naar de woonmaatschappij

De Vlaamse Regering heeft beslist dat er vanaf 2023 in een gemeente of stad maar één maatschappij meer zal zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt. Dit wordt de woonmaatschappij.

Maar wat is de woonmaatschappij?

De woonmaatschappij is 1 maatschappij voor sociaal wonen per werkingsgebied. Nu hebben 7 gemeenten uit het Meetjesland beslist om samen een werkingsgebied te vormen: Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate. Dit betekent dat cvba Wonen, de Meetjeslandse bouwmaatschappij en het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland samen de Meetjeslandse woonmaatschappij zullen vormen tegen 1 januari 2023. Tegen het einde van 2021 zal Minister Diependaele definitief de werkingsgebieden vastleggen.

Door te werken met één woonmaatschappij per gebied wil de Vlaamse Regering voordelen creëren voor de sociale huurders, de woonorganisaties en de steden en gemeenten. De woonmaatschappij zal instaan voor het bouwen, verhuren en verkopen van alle sociale woningen binnen het gebied. Daardoor moet een kandidaat zich bijvoorbeeld maar één keer inschrijven. Of is er één aanspreekpunt voor alle kandidaten en sociale huurders in dezelfde stad bij vragen, problemen … Ook de regierol van de gemeenten wordt versterkt door de realisatie van één duidelijk aanspreekpunt voor de uitvoering van het gemeentelijk sociaal woonbeleid. De komende maanden starten we met de voorbereiding om met de huidige drie spelers de nieuwe woonmaatschappij vorm te geven. Het officiële startsein zal beslist worden door de aandeelhouders op een bijzondere algemene vergadering.

Wat betekent dit voor jou als sociale huurder?

We willen je geruststellen dat de woonmaatschappij geen invloed zal hebben op jouw woonsituatie. Jij kan als sociale huurder gewoon in je sociale woning blijven wonen. Dit zal niet veranderen. Ook niet als de woonmaatschappij er is. De nieuwe woonmaatschappij zal je huurprijs ook nog altijd berekenen volgens het besluit Vlaamse Codex Wonen. Je hoeft je hierover dus geen zorgen te maken. Praktisch verandert er ook weinig voor onze huurders in Assenede, Evergem en Zelzate.

Enkel voor onze huurders in Moerbeke zal er een nieuw aansprekingspunt zijn: de Waaslandse woonmaatschappij. Geen nood, we houden jullie verder op de hoogte.