Hacosi

Afrekening huurlasten

 

Naast de huishuur van jouw woning, moet je meebetalen in de algemene kosten van jouw gebouw. Dit zijn de huurlasten. Welke zaken je moet meebetalen, is bepaald door de Vlaamse Regering.

 

De huurlasten kunnen grotendeels opgedeeld worden in:

  • voorschot brandverzekering
  • voorschot diensten: dit gaat over de kosten van diensten die cvba Wonen levert. Bijvoorbeeld: schoonmaak, onderhoud liften,...
  • voorschot verbruiken: dit gaat over het verbruik van nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en verwarming. Dit omvat jouw persoonlijk verbruik en/of jouw aandeel in het verbruik van de gemeenschappelijke delen (naargelang de situatie in jouw gebouw).

 

Elk jaar betaal je voorschotten voor het lopende jaar. Cvba Wonen berekent dit voorschot op basis van de laatst gekende echte kosten voor jouw gebouw. Het jaar nadien krijg je van cvba Wonen een gedetailleerde afrekening van de huurlasten. Dan hebben we de facturen van alle leveranciers gekregen en weten we wat de echte kosten voor jouw gebouw waren.

 

voorschotten - echte kosten = jouw afrekening huurlasten

 

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • je moet bijbetalen: de kosten voor jouw gebouw zijn hoger dan de voorschotten die je al betaalde. Je moet dus geld bijbetalen aan cvba Wonen.
  • je krijgt geld terug: de kosten voor jouw gebouw zijn lager dan de voorschotten die je al betaalde. Je krijgt geld terug van cvba Wonen.
  • je moet niets doen: de kosten voor jouw gebouw zijn gelijk aan de voorschotten die je al betaalde.